Tuesday, December 1, 2009

Embossování

Dnes vás seznámím s technikou embossování.

Rozdělujeme ho na dva druhy - tzv. suché a za tepla (myslím, že čeština pro ně názvy nemá, ale přeložila jsem je z angličtiny).

Suché embossování je hodně stará metoda, kdy se používá dvou šablon. Mají stejný motiv, ale jeden je o trochu větší. Papír vložíme mezi tyto dvě šablony a speciálním rádýlkem motiv vytlačíme. Tím, že je jedna šablona větší, nám vzniknou pěkně měkké okraje.

Tohle je nástroj určený k embossování, který používám. Šablony se dají koupit různé a libovolně měnit.


Američanky si ale umí usnadnit práci a používají speciální mašinky, u kterých jen vložíte papír mezi šablonu s motivem, projedete strojkem a vyleze vám nádherně embossovaný papír. To už je ale trochu větší investice (okolo 100 dolarů za mašinku a dále asi 5 dolarů za každou šablonu). Mašinka ale umí i sekat různé tvary apod. Inu, začnu šetřit :)


Ještě dodám, že tenhle druh "suchého" embossování se dá zvýraznit tak, že papír přejedeme razítkovacím polštářkem - barva se nedostane do hlubokých míst, ale pouze na motiv.

Druhý tip embossování je trochu zábavnější. Když jsem to ukazovala doma, i tatínek se nestačil divit :) Budete k němu potřebovat razítko, speciální razítkovací inkoust, který schne pomalu, speciální prášky na embossování a horkovzdušnou pistoli. To poslední se dá trochu obejít. Já používám obyčejnou hobby pistoli na loupání laku z nábytku, ale občas se mi ji nechce vytahovat a pouze podržím papír nad plotýnkou vařiče, taky to jde.


Takže když máte všechno hezky pohromadě, nejprve orazítkujete váš motiv na papír pomocí speciálního inkoustu. Ten může být i nějak zabarvený, já používám průhledný. Na motiv nasypete prášek na embossování. Dělají se různé druhy a barvy. Buď můžete mít obyčejný jemný nebo UTEE - extra silný. Ten vytváří plastičtější motivy, ale nehodí se, pokud máte obrázek s drobnými motivy, protože je tak dobře nevykreslí. Prášek se přilepí tam, kde jste obtiskli razítko. Zbytek oklepejte, vraťte do nádobky s práškem a teď už jen stačí obrázek zahřát. Najednou se vám před očima začne měnit a tát, nakonec vytvoří krásný plastický efekt!

Nakonec ještě ukázka z mé dílny.

Základ tohoto přáníčka byl embossován právě tou černou velkou mašinkou.

Tady je embossovaná vločka bílým práškem.

Doufám, že vám tyto informace budou užitečné a těším se na vaši tvorbu!